Üdvözülnk a Fáskert.hu weboldalán. Érdeklődj a +36 20/946 0189 számon.

Térburkolás

Térburkolatok

Különféle célú, anyagú burkolatokkal találkozhatunk a kertekben, parkokban.
Alapvetően az igénybevétel milyensége és az esztétikai értéke határozza meg az egyes burkolatok használhatóságát.

Igen elterjed burkolat típus a kiselemes beton burkolókő, ismertebb szóval a „viacolor”.

Ez az elsők között forgalomba hozott márkák egyike, így került a köztudatba. Jó a kopásállósága, teherviselő képessége és fagyálló. Sok, nagyon szép, dekoratív kő található már az újabb gyártmányok között, habár ezek ára gyakran meghaladjatermészetes kövek árát. Ezt a kellemetlen tényt ellensúlyozza méretpontosságuk, így kevesebb élőmunka szükséges fektetésükhöz. Teherviselő képességüket a vastagságuk és az alépítmény határozza meg. Alapvetően zúzott kő ágyazatra, homok ágyba fektetik. Egyes nagy igénybevételű helyeken indokolt beton ágyazatot építeni, például buszmegállókban.

A természetes kövek szépségét, eleganciáját a mai napig nehéz felülmúlni. Sokféle színben, keménységben, vastagságban, megmunkáltságban kerülnek forgalomba. Megmunkálási fokukban is nagyon eltérőek. A terméskövekből sziklakertek, szárazon rakott támfalak készülnek. A lapos, hasított, bárdolt köveket egyaránt használhatjuk vízszintes és függőleges felületek burkolására. A közterületek burkolatait hosszú korszakokon át meghatározó kockakő az igényes kertek burkolatává vált. Széleskörű felhasználását gátolja magas kézimunka igénye a gyártás és a fektetése során. Már nagyon kevés cég létezik, aki ezeket a hagyományos térburkoló köveket szakszerűen képes beépíteni.

A természetes burkoló anyagok között a kertépítésben meg kell említeni a különböző fa alapanyagú járólapokat, pallókat, rönköket. Kezelésüknek köszönhetően élettartamuk megnőtt, de így sem vetekszenek a különböző kövekkel, de mindenképp melegebb, barátságosabb felületeket képeznek az ásványi eredetű burkolatoknál. A sokak által kedvelt és használt impregnált vasúti talpfák, az újabb szabályozás értelmében, veszélyes hulladéknak minősülnek, így felhasználásuk megszűnt. A kertépítés egyik meghatározó alapanyaga a körmart, nyomáson telített faanyag. Túlnyomó részt fenyőből készül, kisebb mennyiségben különböző keményfa fajokból. Felhasználhatósága nagyon sokrétű.

Közterületek, parkok viszonylag új burkolóanyaga a műanyag gyeprács, ami a magánkertekben is egyre nagyobb szerepet kap. Terjedése indokolható könnyű súlyával, gyors fektethetőségével, nagy teherbíró képességével és nem utolsó sorban azzal, hogy sokkal dekoratívabb a korábbi betonból készült társánál.

Ugyancsak az új idők terméke az üvegszállal erősített, helyszínen öntött dekor beton. Nevével ellentétben nem tartom elegáns kertekben használandónak, bár egyes indokolt esetekben célszerű használni.

A burkolatok alapvetően meghatározzák egy kert hangulatát. Kiválasztásuknál sok szempontot kell mérlegelnünk, hogy az esztétika mellet a használhatóság, ár- érték arány is kellő hangsúlyt kapjon.